Sportmassage

Sportmassage

Beschrijving

Een sportmassage is bedoeld ter ondersteuning van het lichaam voor, tijdens en/of na een prestatie. De spieren worden zo gemasseerd dat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Daarnaast verbetert deze massage de prestatie en voorkomt het blessures.

Wanneer een sportmassage?
Een sportmassage heeft zowel een preventieve als een herstellende functie. Zo kan een sportmassage gegeven worden bij een sporter die voor een wedstrijd losgemaakt moet worden als onderdeel van de warming-up. Een herstellende sportmassage is ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld na een training/wedstrijd of in een trainingsvrije periode wanneer de spieren in goede conditie moeten blijven.

Sportmassages worden niet alleen gegeven aan topsporters, ook als amateur of recreatief sporter kun je gebruikmaken van een sportmassage. Sterker nog, ook niet-sporters kunnen baat hebben bij een sportmassage.

Heb je last van spierpijn, overbelaste spieren of vermoeidheid? Dan is een sportmassage zeker aan te bevelen. Zoals eerder aangegeven wordt de doorbloeding gestimuleerd en blijven of komen de spieren in een goede conditie. Deze massage zorgt voor een sneller herstel in de spieren.

Het verschil tussen een sportmassage en een ontspanningsmassage zit hem in de intensiteit van de grepen die uitgevoerd worden. Bij een sportmassage worden de grepen sneller en, afhankelijk van de klacht, oppervlakkiger of juist intensiever uitgevoerd. Daarnaast worden bepaalde pijnlijke gebieden extra behandeld. Bij een ontspanningsmassage zijn de grepen intensief en langzaam. Het lichaam komt in een ontspannen modus.

Deze massage wordt op de volgende manier gegeven.
– Sederende tafelmassage: hierbij worden de gewenste gebieden liggend (of zittend) of de massagetafel gemasseerd met gebruik van olie, waarbij de ontblote lichaamsdelen die niet worden gemasseerd worden afgedekt met een handdoek. Deze massage wordt gegeven voor 30 of 60 min.

Wist je dat…
je door regelmatige massages je je weerstand aanzienlijk kan verhogen? Massage verlaagt de productie van cortisol. Cortisol is een stresshormoon. Door deze te verlagen word je immuunsysteem actiever, waardoor je meer weerstand tegen ziektes opbouwt.