Veelgestelde vragen

Antwoord op jouw vragen

Ik beantwoord graag alle vragen die je hebt over Massagepraktijk LOS, de massages die ik geef of mijn werkwijze. Alle andere vragen die je eventueel hebt mag je ook altijd stellen! Je kunt daarover altijd contact opnemen. Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Voor de massage

Nee, je hoeft niets mee te nemen. Ik zorg voor alles wat nodig is voor de massage.

Afhankelijk van de gewenste massage en het te behandelen gebied, kleed je je uit tot het ondergoed. Sieraden mogen af en het is handig je haar in een staart/knot te doen (behalve bij de Indiase hoofdmassage, daar is het juist gewenst je haar los te houden).

Vrouwen mogen hun bh aanhouden, ik maak alleen het bandje los als ik de rug ga masseren. Vind je het fijner je bh uit te doen, is dit uiteraard prima.

Ik bedek je met handdoeken. Alleen de plek waar ik ga masseren is ontbloot.

Nee, ik heb geen wachtruimte. Ik vind het daarom fijn als je op het afgesproken tijdstip aankomt.

Nee dit is zeker niet raar. Ik kan alleen maar zeggen dat het nergens voor nodig is ;-). Ik zie alle verschillende soorten lichamen voorbijkomen en elk lichaam is uniek. Ook dat van jou!

De spierspanning van elk lichaam is anders. Zolang jij geen probleem ervaart, is het geen probleem. Echter, langdurig gespannen spieren (denk aan overbelasting, langdurig werken in dezelfde houding) kunnen wel voor problemen zorgen. Het is dus wel de moeite waard om eens te kijken of er iets gedaan kan worden aan de verhoogde spierspanning. En een massage kan daar zeker geschikt voor zijn. 

Ja, er is een aantal contra-indicaties waarbij je niet gemasseerd mag worden.

Bij een absoluut, algehele contra-indicatie mag je niet gemasseerd worden. Denk hierbij aan:
– besmettelijke huidziekte
– infectieziekte zoals griep, ernstige verkoudheid
– steenpuist
– koorts
– zeer slechte algemene gezondheidstoestand

Bij een relatief, algehele contra-indicatie mag je wel gemasseerd worden. Ik houd rekening met de keuze en kracht van de massagegrepen. Denk hierbij aan:
– overgevoeligheidsreacties
– lichte vaataandoeningen
– verhoogde bloeddruk

Bij een absoluut, plaatselijke contra-indicatie mag je op die plek niet gemasseerd worden. Op de rest van het lichaam wel. Denk hierbij aan:
– acuut trauma
– ontstekingen (tenzij deze gepaard gaan met koorts, dan is het absoluut, algeheel)
– ernstige vaataandoeningen
– verdikkingen, waarbij de oorzaak onbekend is

Bij een relatief, plaatselijke contra-indicatie mag je wel gemasseerd worden. Ik houd rekening met de keuze en kracht van de massagegrepen. Denk hierbij aan:
– zwangerschap (ik heb geen zwangerschapstafel, dus als je niet meer fijn kunt liggen op je buik raad ik je aan om naar een speciale zwangerschapsmasseur te gaan)
– niet besmettelijke huidziektes
– spataders
Bij twijfel zal ik je altijd vragen eerst met je huisarts/arts te overleggen of het verstandig is een massage te ondergaan.

Ik stel het op prijs als je me tijdig laat weten wanneer je verhinderd bent. Zo kan ik met andere mensen rekening houden die ook een afspraak zouden willen maken.

Tijdens de massage

Dat laat ik aan jou. Wil je stil zijn, helemaal prima! Mocht je zo ontspannen zijn dat je in slaap valt.. Dat is alleen maar een goed teken! Dan geef je je helemaal over aan de massage.
Maar wil je een gesprek voeren, ook helemaal prima!

Mocht je bepaalde handgrepen als niet prettig ervaren, geef dit vooral aan! Dan pas ik mijn massage daarop aan. De massage moet voor jou ontspannend zijn en goed aanvoelen. Alleen dan heeft de behandeling het volledige effect.

Tijdens een sportmassage behandel ik een specifiek gebied / specifieke klacht. Deze plek is voor jou sowieso al wat gevoeliger. Houd in je hoofd dat op een schaal van pijn je nooit meer pijn mag hebben dan 7 op 10. Een lichtelijk irritant gevoel ‘mag’ je dus wel voelen. Wordt het echt pijnlijk, geef het dan bij mij aan.

Tijdens een massage wordt het parasympatisch zenuwstelsel gestimuleerd. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat jouw lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. In verschillende organen brengt het een reactie teweeg. In de slijmvliezen in de neus en de mond is dat een toename van de speekselproductie. Vraag gerust om een tissue als je die nodig hebt :). Ook kan het zijn dat je een soort borrelig gevoel krijgt in je buik. Dit komt omdat je spijsvertering in je darmen wordt gestimuleerd.

Geef het vooral even aan, want je kunt je niet volledig ontspannen als je eigenlijk naar het toilet moet. Wikkel je in een handdoek en ga even rustig naar het toilet.

In principe heb ik rustige muziek aan staan. Mocht je het fijner vinden dat het stil is, geef dat even aan. Het is ook mogelijk om je eigen muziek (in de vorm van een cd) mee te nemen. Dan zet ik die op. 

Na de massage

Je kunt bij mij contant betalen of ik stuur je na afloop een tikkie/betaalverzoek.

Nee, helaas zit een (sport)massage niet in het vergoedingspakket bij zorgverzekeraars.

Nee hoor, dit hoeft zeker niet. Voel je niet verplicht. Uiteraard ben je van harte welkom voor een nieuw bezoek, maar dit hoef je niet direct te beslissen. Weet je al dat je vaker wilt komen, denk dan eens na over een klantenkaart (meer informatie op de pagina ‘tijden/tarieven’).

Tijdens een massage wordt je parasympatisch zenuwstelsel gestimuleerd. Dit zorgt oa voor een stimulering van speekselafscheiding en slijm, de samentrekking van de urineblaas en de bevordering van de darmbeweging. Dit zorgt ook nog voor extra vochtuitscheiding, waardoor je tijdens of na een massage vaak een droge mond krijgt. Het drinken van 1 of 2 glazen water na een massage is goed om je vocht weer aan te vullen.

Daarnaast bevordert een massage de afvoer van afvalstoffen. Water drinken helpt om de vrijgekomen afvalstoffen via de nieren en de blaas te verwijderen uit het lichaam.

Als je na een massage niet genoeg water drinkt, kun je last krijgen van hoofdpijn als uitdrogingsverschijnsel.

Een massage zorgt voor een verlaging van je bloedsuikerspiegel en je bloeddruk. Als je net een half uur of een uur hebt gelegen en daarna rechtop gaat zitten, kan het zijn dat je je een beetje licht in je hoofd voelt. Je lichaam komt weer in actie en heeft bloed en zuurstof nodig. Mocht je bij thuiskomst nog steeds duizelig/licht in je hoofd zijn, eet dan wat om je bloedsuikerspiegel omhoog te brengen.

Houd er rekening mee dat je na de massage nog een tijdje in de relaxmodus kunt zitten. Ik raad je aan om zeker het eerst uur / de eerste twee uur na een massage niets inspannends te plannen. Ten eerste omdat je op deze manier optimaal kunt nagenieten van de massage. Ten tweede om je lichaam de tijd te geven te herstellen van de massage.

Door een massage wordt de doorbloeding gestimuleerd. Dit kan een tintelend en/of branderig gevoel geven. Zeker op de plekken waar de meeste spanning zit. Deze spanning heeft zich in een bepaalde periode opgehoopt en wanneer deze spieren worden gemasseerd worden er een aantal processen in de lichaam gestimuleerd (denk aan de afvoer van afvalstoffen, stimulering van de doorbloeding). Dit kan spierpijn tot gevolg hebben. Het is mogelijk dat je dit gevoel de dag na de massage nog hebt. Meestal gaan je spieren 2-5 dagen de massage soepeler aanvoelen. Is dit niet het geval, neem dan even contact met mij op.

Afspraak maken?

Heb je ergens een vraag over of wil je een massage reserveren? Stuur een mailtje, appje of klik op onderstaande knop.